21.9.16

Život u zajednici na grčki način

Foto: Grčki kutak
Grčke porodice su jako povezane. Svako sve zna o onom drugom. Ponekad to može da bude simpatično i od pomoći, ali često ume i da iritira.


Život u zajednici


Verovali ili ne, veliki broj Grka i dalje živi u porodičnoj kući. One su većinom na tri sprata, pa je na svakom po jedna porodica. Dakle, na jednom recimo žive mama i tata, a na druga dva njihova deca sa porodicama. Koliko god da ovo bilo korisno jer mama može da skuva ili pričuva decu, toliko se ponekad čini da u ovakvoj zajednici ne možete da imate svoju intimu. Od toga da će svi znati kada ste izašli, da li ste bili kod frizera, ko je kada i šta jeo i da li ste se možda posvađali sa partnerom, do toga da li vam je kuća sređena ili ko vam je došao.


Sve tajne se otkrivaju za stolom


Muž vam je Grk? Dobrodošli na grčki porodični ručak - mesto gde nema tajni. 

Dakle, ukoliko ste došli na ovo okupljanje, podrazumeva se da već tada svi znaju šta ste radili posle nedelje. Gde ste bili, kako ste se proveli, da li ste doneli neke važne odluke. Osim tih nekih bazičnih tema koje biste verovatno i sami ispričali, ulazi se i u sitne detalje. Da li vam treba novi krevet, zašto dete nosi stare cipele i kada planirate da kupite nove, zašto niste kupili Cif pa je kuhinja obrisana samo vodom ili gde ste kupili luk jer su čuli da je bio odličan.

Ovo itekako ponekad zna da iritira jer neke stvari ipak treba da ostanu u krugu porodice. Kupovina kreveta recimo nije tema o kojoj cela porodica treba da razmišlja. Kada, kako i za koliko para ćete da ga kupite je nešto čime treba da se pozabavite partner i vi, a savete na tu temu ne treba da vam daju baba, deda i snajka.


Ona ima a ja nemam


Ukoliko porodica ima dva sina, njihove žene su često ljubomorne jedna na drugu. Posto ljubomora Grcima nije strana osobina, takmičenja su nešto što se često može videti u ovoj situaciji. Kome se više pomaže, koja od snajki ima ženu koja sređuje kuću a koja mora sve sama, kojoj je muž kupio bolju garderobu ili auto, koja je porodica išla na bolji, duži ili skuplji godišnji odmor.


Foto: Pixabay

Važne odluke


Roditelji često umeju da se mešaju u važne odluke svoje dece. Tako recimo teme ko će šta i gde da studira ili da li je strankinja dobro rešenje za sina jedinca ne mogu da se reše bez uplitanja uže i šire familije. Ukoliko familija na neku od ovih tema da svoje mišljenje suprotno od mišljenja onoga na koga se odluka odnosi, po svemu sudeći biće kako mama kaže. Naravno, ne uvek i za sve, ali često i za većinu.2 komentara:

  1. Najiritantnije je nepismena mama koja sve zna i ume i kojoj se za sve veruje..i svakodnevna recenica sta cete da jedete za rucak...

    OdgovoriIzbriši
  2. Sociální obchodování spočívá v otevření trhů pro každého. Na eToro se můžete spojit, obchodvat a sdílet znalosti s miliony obchodníků a investorů. Navíc můžete kopírovat obchodní rozhodnutí obchodníků, kteří odpovídají vaší strategii. Registrujte se nyní a získejte chytřejší obchodní rozhodnutí využitím rozumu našich obchodníků s nejlepšími výsledky.

    Přidejte se k úspěšným Spojte se s více než 4 miliony investorů a obchodníků ze 170 zemí

    227,651,647 - Otevřené obchody na eToro

    OdgovoriIzbriši