2.8.16

Ostrvo Milos i nezaboravno krstarenje


Iako će vas cena u startu odbiti od ove opcije, svako ko je bio na ostrvu Milos će vam reći da ne treba da sa njega odete a da brodom ne obidjete celo ostrvo.


I zaista, dok šetate lukom Adamas, videćete poređane brodove i predstavnike agencija koji će vam ponuditi različite vrste krstatenja. Poludnevno ili celodnevno, na manjem ili većem brodu, različita stajalista je ono što ih delimično razlikuje. 

I dok strpljivi prodavci svakom po na osob objašnjavaju zašto je njihova tura bolja od druge, finalna odluka je ipak na vama. Mi smo se odlučili za agenciju Drougas zbog manjeg broda. Bilo nas je 16-oro i 3 člana posade. Dovoljno da se svi upoznamo ali i osamimo i uživamo u pejzažu ukoliko to želimo.

Celodnevno krstarenje u kome se obilazi celo ostrvo Milos koštalo je 70 evra, u koje su uključena 3 obroka i neograničeno piće. Nakon izlaska iz luke, prvo mesto koje privlaci pažnju je Klima, malo ribarsko selo koje odlikuju šarene kuće uklesane u stene. Glavni izvor prihoda im je ribarenje, a oni spretniji, koji tu više ne žive, ove kućice preko leta iznajmljuju turistima. 

Put dalje vodi oko interesantnih stena koje je voda tako isklesala da liče na životinje. Ovde verovatno prepoznajete zeca.


Dalja ruta vodi pored zapadne obale ostrva. Velike stene od najrazličitijih materijala ostavljaju nas bez daha a njihove boje su prosto neverovatne. Na zapadnoj obali nalazi se nekoliko plaža da kojih se maltene jedino može stići brodom. 

Na prelepoj peskovizoj plazi Agathia svoj mir pronašao je i jedan ribar, koji živi asketskim životom, u kućici bez struje. Ovde smo napravili jednočasovnu pauzu za kupanje i ronjenje, a zatim uživali u doručku sa pogledom.

Put nas dalje vodi do Sikie. Sikia prosto oduševljava svojom pećinama i prolazima, pa ćete na ovom mestu videti puno brodova i čamaca sa znatiželjnim turistima. Ipak, svi nestrpljivo čekamo ono što smo najviše želeli da vidimo i zbog čega se turisti mahom odlučuju za ovo krstarenje.

Dakle, sledeca "stanica" je poznati Kleftiko. Tu smo imali oko 2 sata vremena za kupanje, ronjenje, istraživanje pećina. 


Brod je imao i aparat za podvodno slikanje, pa smo mogli i da zabeležimo neke podvodne momente. 

Naravno, svi su želeli da zabeleže posetu Kleftiku, pa smo pokušavali da svima koji su nam prišli i pitali da ih fotografišemo izađemo u susret. Nije lako kada na priličnoj dubini treba uhvatiti pravi momenat, pa smo se snalazili na različite načine - držeći se za stene ili oslanjajući se na velike stene ispod vode.  


Veliki broj parkiranih brodova mala je smetnja pogledu da ovu prelepu znamenitost, ali ni oni nisu uspeli da naruše divljenje koje ovakav pogled pruža. 
Zaista smo uživali u Kleftiku, a nakon skoro 2 sata kupanja nismo se umorili. Ipak, ručak je dobrodošao. Pravi morski - špagete sa morskim plodovima i grčka salata, uz koje se pijuckalo belo vino ili grčki frappe.


Plovidba se dalje nastavlja južnom obalom. Pomalo umorni od plivanja, svi smo posedali i uživali u pogledu. Prepuna neobičnih plaža, idealna je za one koji od odmora očekuju avanturu. 

Zaista je prelepo videti kako se priroda poigrala i između velikih stena napravila mesto za prelepe peščane plaže. Ipak, brod je stao na Gerakas onu koja kopnom nije dostupna, sa belim peskom kao na nekom egzotičnom ostrvu. Imali smo vremena da uživamo u ktistalno čistoj vodi, a vremena je bilo taman toliko da se rashladimo i saznamo neke detalje o Milosu od naših ljubaznih domaćina na brodu.

Istočna obala ostrva Milos takođe je nedostupna kopnenim putem. Iako ne tako popularna, postoji nekoliko plaža koje su interesantne za videti ali mi smo ipak produžili dalje. Ostrvce Glaronisia bilo je naše sledeće odredište. Put do njega vodi oko mesta Polonia, lepog malog sela u karaktetistično kikladskom stilu, sa belim kućama i plavim krovovima. Ovo je drugo po veličini mesto na ostrvu (posle luke Adamas) i nalazi se na 10-ak kilometara od luke. Mnogi turisti odlučili su se da svoj odmor provedu baš u ovom mestu jer je mirno i, iako malo, ima svega.

Iako se već polako smrkavalo, želeli smo da se i tu osvežimo, pa nam je kapetan ispunio želju. Neobične stene koje izgledaju kao da ste linije vukli najpravilnijim lenjirom, vukle su nas u svoje pećine. Ipak, nismo se usudili da pogledamo šta je unutra, jer je brod koji je prolazio napravio talase, ali nešto treba ostaviti i za sledeći put, zar ne?

Na povratku u luku, kapenan nas je sve ponudio uzom. Ceo svet na jednom malom brodu nazdravio je na grčkom "jamas". Kapetan je čak i zaigrao jedan od poznatih grčkih plesova "cifteteli" sto je naišlo na oduševljenje svih prisutnih. 

Tako nam je promakla plaža Sarakiniko i ostale lepe plaže na severnoj obali, ali ovakav završetak ovog predivnog dana svakako će nam svima ostati u sećanju.
I zaista, kao što su nam i rekli na početku: "Kada krenete zaboravićete na vreme i sat". Tako je i bilo. Predivan dan u kome smo mnogo toga videli ali i uživali u onome što samo more i nepregledna pučina mogu da pruže.

Fotografije: Grčki kutak
Nema komentara:

Objavi komentar