11.8.16

Grčka je prva po proizvodnji i kvalitetu...

Mastika
Svi mi znamo Grčku kao zemlju masline, ali je ona zemlja još nečeg. Većina vas ne zna da se jedan grčki proizvod izvozi u gotovo sve zemlje sveta. Iako drvo koje daje ovaj proizvod raste na čitavom Sredozemlju, Grčka zauzima prvo mesto po kvalitetu i proizvodnji mastike!Da li ste znali da se na egejskom ostrvu Hios, tačnije na njegovom južnom delu, proizvodi jedinstvena mastika na celom svetu. Smatra se da je razlog tome tlo koje ima specifičan sastav zbog vulkana od koga je nastalo ostrvo, ali i zbog blagonamerne klime.

Uzo je za Grke mnogo više od pića


Prirodna aromatična smola koje daje drvo mastike ima neverovatna lekovita dejstva, pa nam samim tim pomaže u očuvanju čitavog organizma. Koristi se za lečenje gastritirsa, lošeg varenja, čira, raznih oblika maligniteta, smanjivanje holisterola i mnogih drugih bolesti. Zato ukoliko već niste, obavezno probajte mastiku sa Hiosa pri prvom sledećem boravku u Grčkoj.

Skordalja - najbolji "drug" prženog bakalara


U najjužnijoj balkanskoj zemlji postoje čitave kozmetičke linije koje se baziraju na ovom jedinstvenom produktu. Tokom boravka u Grčkoj obavezno proverite da li se u blizini mesta u kome letujete nalaze prodavnice koje isključivo prodaju samo proizvode od mastike (u Atini i Solunu ihsigurno ima) ili se raspitajte u kojoj prodavnici možete kupiti ovaj melem za vaš organizam.

Piće od mastike (Foto: Grčki kutak)

U Grčkoj možete naći mnoge slatkiše, marmeladu, bombone, pa čak i čokolade i sladoled sa ukusom mastike. Pasta za zube od ove smole će vam ojačati gleđ i blagonaklono će delovati na desne. Možda i ne znate da je u pecivo koje ste upravo pojeli ubačena i mastika. Mastika se nalazi se i u nekim mlečnim proizvodima. Ipak, od svega navedenog, najpoznatija su pića koja su napravljena od ovog blaga sa Hiosa.

Feta koja će vas oduševiti


Još je Hipokrat verovao u magična dejstva lečenja uz pomoć mastike, pa je zabeležio mnoga njena lekovita dejstva koja su dosta pomogla medicini i farmaciji tokom njihovog razvoja kao nauke. Verovatno niste znali da su prve žvakaće gume postojale još u Antičkog Grčkoj i naravno bile su od mastike.

Tzatziki salata -  brzo se sprema, još brrže pojede


Verujemo da ćete se u buduće, kada posetite zemlju koja izlazi na tri mora, kući obavezno vratiti sa bar jednim proizvodom od mastike sa Hiosa!
Nema komentara:

Objavi komentar