13.7.16

Imendan - dan važniji od rođendanaFoto: Pixabay

Ukoliko očekujete da vam u Grčkoj telefon neprestano zvoni na rođendan, prevarili ste se. Za rođendan će vas obično zvati i čestitati vam najuža porodica i prijatelji, ali ćete zato od zvuka telefona "poludeti" za imendan.


Čekaj, kako, pa vi nemate imendan"? Ovo pitanje ćete čuti nebrojano puta ukoliko živite u Grčkoj. Ukoliko je Grk dobio ime po nekom svecu, dan kada se po pravoslavnom kalendaru posvećen tom svecu slavi se i kao njegov imendan. I  dok mi pokušavamo da objasnimo da je nešto slično njihovom imendanu naša slava, razlika ipak postoji. Slava je porodični praznik, a imendan u Grčkoj slavi svaka osoba posebno.

U Grčkoj  je imendan važniji od rođendana. To je dan kada cela nacija zna da, ako se recimo zovete Jorgos, tada slavite. Toga dana Jorgosu svaki minut zvoni telefon. Zovu ga svi znani i neznani, prijatelji sa kojima je svakodnevno u kontaktu i oni sa kojima se nije čuo godinu dana (od prethodnog imendana). I dok Jorgos slavi, svi ostali vrte svoj imenik, ne bi li pozvali svakog Jorgosa koga tamo pronađu, čestitali mu i poželeli mu "Χρόνια πολλά" (srećan imendan).

Foto: Pixabay


U Grčkoj je svaki dan nečiji imendan


Pitate se kako se zna kada je kome imendan? Ova važna informacija deo je čak i vesti, pa svako jutro voditelji jutarnjih programa na medijima čestitaju imendan onima koji tog dana slave. Dakle, imendan skoro pa da ima važnost državnog praznika :). Zato Grci često vole da kažu da je skoro svaki dan nečiji imendan.

E mora da znači da će imendan svake godine padati n isti datum. Ovaj datum je sklon promenana, pa onko kako se zbog određenih događaja menja pravoslavni kalendar, tako se menja i datum imendana. Zato se svake godine pojavljuje nova lista, a tačnim datumom svakog imendana.  

Lista imena čiji se imendan slavi sadrži više od 3.800 podataka. Pitate se kako je moguće da svi oni imaju poseban dan? Nije. Imenan obično slavi nekoliko imena. Dakle, uzmimo za primer gore pomenutog Jorgosa ove godine, Jorgos je slavio imendan 2. maja, a zajedno za njim i svi oni koji imaju slična imena, kao recimo Georgia, Đina, Georgios, ili nemaju nikakve sličnosti kao recimo Boris, Esperos ili Ava.

Foto: Pixabay


Kako se slavi imendan   

Proslava imendana u Grčkoj datira daleko u prošlost i duboko je ukorenjena u grčku tradiciju. On je slavi skoro podjednako kao i  rođendan, samo što se ne duuvaju svećice. Toga dana porodica i uži krug prijatelja se okuplja kod kuće ili izlaze zajedno i razmnjuju najlepše želje. Pokloni su obavezni, a slavljenik srećan jer svake godine dva puta ima razlog za slavlje i raduje se darovima. Naravno, sa odrastanjem krug ljudi koji e poziva se smanjuje, ali to ne umaljuje radost ovog praznika. Proslave u intimnije, ali želje ne izostaju.

Ukoliko su imendan i rođendan blizu, često se dešava da se ova dva događaja spoje, pa se slavlje napravi samo jedanput, za oba povoda. A pokloni? Jedan je obavezan, a najbliži  ipak kupe i drugi, da ne bude da je jdan povod važniji od drugog :).1 komentar:

  1. Sociální obchodování spočívá v otevření trhů pro každého. Na eToro se můžete spojit, obchodvat a sdílet znalosti s miliony obchodníků a investorů. Navíc můžete kopírovat obchodní rozhodnutí obchodníků, kteří odpovídají vaší strategii. Registrujte se nyní a získejte chytřejší obchodní rozhodnutí využitím rozumu našich obchodníků s nejlepšími výsledky.

    Kolektivní rozum Obchodníci, kteří využívají eToro's CopyTrader™, mají o 60% větší šance na výhru

    Otevřené obchody na eToro: 227,651,647

    OdgovoriIzbriši