4.6.16

Mali priručnik za letovanje u GrčkojDošli ste sa decom na letovanje u Grčku i konstatovali da ste zaboravili da ponesete sirup za temperaturu ili možda jogurt bez kojeg vaša deca ne mogu zamisliti doručak ( a možda ni vi)…ili se možda jogurt koji ste poneli od kuće od vrućine pokvario u putu? Želite da odete u shoping kada su sniženja, a radnje ne rade? Gde je najjeftinije pazariti?!

Evo malog „priručnika“ kako da vam ne presedne letovanje ili se bar ne pretvori u lutanje, traženje i objašnjavanje Grcima šta ustvari tražite.
Jogurt

Većini od nas jogurt je sastavni deo doručka. Ako u grčkoj potražite jogurt u bilo kojoj prodavnici dobićete pavlaku. Ako potražite kiselo mleko dobićete jogurt, ali ne onakav kakav se obično pije u Srbiji.
Da bi ste popili jogurt kao u Srbiji potražite u većim marketima Ariani (Αριανι – soured milk). Isti je kao i naš jogurt „Kravica“. Ukusan i pitak. Najjeftiniji je proizvođača Galpo i ima ga samo u super-marketima Lidl. Cena je 1 euro za litar jogurta. Ariani ostalih proizvođača ( Mevgal, Olympos…) možete naći skoro u svim većim marketima. Cena se kreće od 1 euro pa do 3 eura.
Pavlaka
Pavlake ima u svakom marketu samo što je Grci zovu Jaurti (γιαουρτι). Potražite pakovanje gde piše „Στραγγιστο“(Strangisto) jer sve ostalo je kao naše kiselo mleko. Najviše se isplati kupiti po dva u pakovanju ili čak tri, cene variraju od proizvođača do proizvođača.Lekovi i sirupi
       Sigurno na put ne krećete bez osnovnih lekova za mališane, ali ako se i to desi evo par osnovnih sirupa koji imaju samo drugi naziv. Depon sirup je zamena za Paracetamol…za skidanje temperature i za bolove. Mogu ga koristiti i male bebe. Malo jači je Ponstan, za veću decu. Odrasli mogu koristiti šumeće tablete Depon ili Depon Maximum. Imajte u vidu da apoteke u Grčkoj rade dvokratno ( sem dežurnih) i to utorkom, četvrtkom i petkom. Ponedeljkom, sredom i subotom apoteke rade samo do 14 časova.

Shopping
  U većim gradovima (negde i u turističkim mestima) radnje rade dvokratno. Do 14 h i od 17 h pa do najčešće 21 h. Ako ste rešili da krenete u šoping znajte da su ovde aktuelna sniženja od početka avgusta. Kada kažemo „sniženja“ onda to i mislimo u bukvalnom smislu. Možete naći jako kvalitetnu recimo odeću koja je koštala 120 eura za 20 eura. Što se dečijih zezalica tiče najjeftinije ćete proći u Jumbo marktima. Imaju sve…od igle do lokomotive! Možda nije extra kvalitetno ali sigurno je jeftinije od recimo radnji sa suvenirima ili trafika koje u svom asortimanu imaju gume za plivanje, mišiće i ostale „morske“ potrepštine.


Broj komentara: 6:

 1. Grčki jogurt je zapravo nešto između ekstra kiselog mleka i pavlake od 12%mm.
  Grci to zovu "jaurti"


  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Hvala na komentaru Yellena.

   Ne svaki. Ima i tu razlike. Kao što je u tekstu napisano, postoji običan jogurt koji je sličan našem kiselom mleku i onaj na kome piše "strogisto" koji je gušći i po gustini podseća na pavlaku, ali manje mastan (0% ili 2% mlečne masti, mada postoje i oni od 10% mlečne masti).

   Izbriši
 2. ovakva obavestenja su super

  OdgovoriIzbriši
 3. Hvala vam Talija. Biće ih i ubuduće :).

  OdgovoriIzbriši
 4. Quantum Binary Signals

  Get professional trading signals sent to your cell phone daily.

  Start following our signals NOW and gain up to 270% per day.

  OdgovoriIzbriši
 5. 2001 na Kefaloniji, Depon tablete su mogle da se kupe na trafici

  OdgovoriIzbriši