11.5.16

Grčka zastava - šta simbolizuje?

Foto: PixabayGrčka zastava sastoji se od devet plavo-belih linija. Zašto baš devet? Postoje razna verovanja o tome šta u stvari simbolizuju plavo-bele linije.Sloboda ili smrt (Ελευτερία η θάνατος)


Devet horizontalnih linija prikazuje broj slogova čuvenog grčkog borbenog pokliča u borbi protiv Otomanskog carstva 1821 godine.
 Ε-ΛΕΥ-ΤΕ-ΡΙ-Α Η ΘΑ-ΝΑ-ΤΟΣ
Druga legenda kaže da je broj linija na zastavi ustvari broj slova grčke reči SLOBODA (grč. Ελευτερία) koja je Grcima bila glavni motiv u borbi protiv Turaka.


Devet muza grčke mitologije


Zevs je imao devet ćerki, devet grčkih muza. Talija, Uranija, Melpomena, Polihimnija, Erato, Kaliopa, Klio, Euterpa i Terpsihora. Veruje se da broj linija na zastavi predstavlja baš ovih devet muza.


Plavo-bela boja

Kako se veruje, ove dve boje predstavljaju boju mora (plava) i belu penu koju stvaraju talasi. Prema grčkoj mitologiji boginja Afrodita je rođena baš iz pene talasa. Boje zastave se još vezuju i za tradicionalnu nošnju ribara Specesa i Iosa koji su odneli pobedu nad Turcima 1821 godine.


Beli krst

Beli krst u gornjem levom uglu predstavlja poštovanje i veru u grčku pravoslavnu crkvu. Dok su Grci bili pod Turcima, sveštenici su pomagali ljudima da ne izgube svoj identitet (veru, kulturu, jezik...) pa su ih u tajnim školama učili da pišu i čitaju. Zbog toga krst ima posebno mesto na zastavi, a ujedno ujedinjuje "plavo i belo".

Zastava koja se koristila do 1974 godine na kopnu (foto:pixabay)
Do 1974 godine koristile su se dve zastave. Na kopnu se koristila plava zastava sa velikim belim krstom, dok se na moru koristila današnja zastava. U decembru 1978 godine, zvanično je zastava sa devet pruga i krstom prihvaćena kao zvanična zastava Republike Grčke, koju svi znamo.
Pratite nas i na Bloglovin

Nema komentara:

Objavi komentar