25.4.16

"Skriveni" raj Krita - Magareće ostrvo

Foto: Jelena Nikolić


  Okolina Krita obiluje malim, nenaseljinim ostrvima. Jedno od 80-ak takvih je i Hrisi (grč. Χρυσή - zlatna), poznato i kao Gaiduronisi (grč. Γαϊδουρι - magarac), što bi u prevodu značilo Magareće ostrvo.
 
Najbliže mesto je Ierapetra od koje je udaljeno otprilike 20 kilometara, a meštani ga jednostavno zovu Nisi (grč. Νησί - ostrvo).
 
Ovaj raj na zemlji je netaknuta priroda u pravom smislu te reči. Samim tim što je ostrvo nenaseljeno, nije se mnogo promenilo od kada je nastalo. Prelepe plaže sa zlatnim i belim peskom, tirkizno plava voda, stabla kedra stara preko 200 godina i neopisivo veliki broj školjki ovom ostrvu daju posebnu draž.

Na zapadnoj strani ostrva postoji crkva Sv. Nikole koja je, kako se veruje, sagrađena u XIII veku.

Ostrvo "oživi" u toku sezone. Od maja do oktobra do ostrva saobraćaju brodići iz luke u Ierapetra. Prvi polazak je u 10:30 h, plovidba traje oko sat vremena, a na ostrvu se boravi 6 sati. Za ovo iskustvo morate odvojiti oko 25 eura. Kako nije veliko imate dovoljno vremena da ga obiđete, ali morate poštovati određena pravila. Na ostrvu je strogo zabranjeno bacanje đubreta, kao i sakupljanje školjki koje su karakteristične za ovo mesto. Isto tako ne smete sami lutati po ostrvu tj. odvajati se od ostalih turista.

Pored malog restorana i jednog bara na ostrvu ne postoje drugi objekti, pa ako niste u mogućnosti potrošiti previše novca, pre nego što krenete posetite neki supermarket u Ierapetra. I obavezno ponesite vodu!

Foto: Jelena Davidović


Poseta ovom raju je nezaboravno iskustvo, zato nemojte propustiti priliku ako ste na Kritu. Sigurno ćete poželeti da se bar još jednom vratite.


  

1 komentar:

  1. Quantum Binary Signals

    Get professional trading signals sent to your mobile phone daily.

    Follow our trades right now & make up to 270% per day.

    OdgovoriIzbriši