16.4.16

Kako su grčka ostrva dobila imena

Argostoli, Kefalonija (Foto: Grčki kutak)
Svako ostrvo u Grčkoj ima svoju priču vezanu za to kako je dobilo ime. Iako se za jedno ostrvo vezuju mnoge legende i mitovi, izdvojili smo one najzanimljivije.


Kefalonija (Κεφαλονιά) - Ovo slikovito ostrvo ime je dobilo po heroju Kefalosu, Atinskom vođi i sinu Dionisiosa. Prognan iz Atine zbog ubistva, naselio se na ovo ostrvo koje je kasnije dobilo ime po njemu.

Hios (Χίος) - Na ovom ostrvu je rođena Posejdonova ćerka Hioni (Χιόνη), a njeno ime u prevodu znači "sneg". Na dan njenog rođenja na ostrvu je pao sneg po kome je dobila ime, a kasnije i ostrvo po njoj. Postoji legenda koja kaže da kada je Posejdon došao na ovo ostrvo svuda je bila pustoš, da bi posle snega koji je pao, a istovremeno i rođenja njegove ćerke, ostrvo postalo plodno.

Samos (Foto: Pixabay)

Samos (Σάμος) - Ime potiče od mikenskog "sami" (σάμη) ili "samos" (σάμος) što znači "uzvišenje pored obale". Geomorfološki oblik Samosa potvrđuje ovu legendu jer je ostrvo puno brda i uzvišenja.

Amorgos (Αμοργός) - Zahvaljujući biljki Amorgi (Αμόργη) od koje su srevni narodi pravili lanene tkanine, ovo ostrvo danas nosi ovo ime. U Antičkoj Grčkoj je bio jako popularan ovaj materijal, a od njega su se pravile najbolje tunike.

Skiatos (Foto: Pixabay)

Skiatos (Σκιάθος) - Naziv potiče od grčke reči "skia" (σκιά) što u prevodu znači senka, vezujući se za puno zelenila na ovom ostrvu koje neprekidno stvara senku.

Ikaria (Ικαρία) - Ime je dobilo po čuvelom Ikaru koji je, pokušavajući da leti krilima napravljenim od voska, pao u more. Talasi su ga izbacili na ovo ostrvo koje nosi ime po njemu.

Nema komentara:

Objavi komentar