14.4.16

Ena frape parakalo!


Grčka kafa (foto: Mostra di Cafe)
Grci možda nisu poznati po kafi kao Italijani, ali kafa zauzima veoma važno mesto u njihovom životu. Više vole hladnu nego toplu, što je i razumljivo, pa je ponuda leti raznovrsnija, a uživanje pravo grčko. Na suncu, po mogućstvu negde pored mora, obično posle nekog ukusnog mediteranskog ručka, sa obaveznim naočarima za sunce. I kafom, koja se podrazumeva.

Evo nekoliko interesantnih stvari koje treba da znate o Grcima i kafi.


Grci uživaju u dobroj kafi


Dobra kafa se obično kupuje. Čak i ako je imaju kod kuće ili na poslu, Grci će pre da skoknu do obližnje pekare ili kafića da je kupe, nego što će da je naprave sami.Svoju grčku kafu mlađe generacije baš i ne konzumiraju


Grci imaju grčku kafu (ono što mi zovemo turskom). Ipak, retko kad je imaju kod kuće ili naručuju. Ovo se naročito odnosi na mlađe generacije, stariji ipak drže do tradicije. Možda zato što je topla? Ili je mala? Ili nije fancy?

Frape (foto: Best of Athens)

Frape bez leda? Nemoguće!


Grci još jednu kafu smatraju svojom – popularni frape (Frappe odnosno naša nes kafa). Zna se koji sastojci su obavezni i od toga se ne odustaje. Ako želite bez mleka, ok, to će i nekako da oproste. Ali ako kažete da hoćete frape bez leda, e tu ćete ih već uvrediti. Frape bez leda? Ko to još pije?


Fredo espreso (foto: Roving Gastronome)

Budite u trendu! Naručite fredo kapućino!


Neprevaziđeni frape sa pijedestala polako „skida“ - fredo. Ova crna kafa sa penom (ili kremom) napravljenom od mleka na vrhu, sa dosta leda, postala je veoma popularna. U kafiću gotovo da nećete videti sto na kome se ova kafa ne nalazi. Jača je od frapea, služi se u lepim trapezoidnim čašama, sa malim i tankim cevčicama. Postoji u varijanti espreso (Freddo Espresso) i kapućino (Freddo Cappuccino).

Ukoliko želite da se na odmoru osećate lokalno i pijete kafu kao Grci, ovog leta je obavezno naručite!

Kafa za poneti (foto: Athens love)

Popularnost kafe za poneti u Grčkoj


Osim što u njoj uživaju, Grci nigde ne idu bez kafe! Popularnost kafe za poneti je ogromna. Ujutro na putu za posao, videćete većinu Grka kako u kancelariju prristižu sa plastičnom čašom punom omiljene  kafe u ruci.


Ovakva slika viđa se svuda – ako ste roditelj biće spas u parku, ako odmarate uvek ćete je nositi na plažu, ili će vam praviti društvo u popodnevnoj šetnji. Kafu za poneti možete pronaći na svakom ćošku, a obično bude 2 ili 3 puta jeftinija od one u kafiću.

1 komentar:

  1. sve je to kul, ali mi nekako nije gušt piti kafu iz plastične čaše... sve je stvar navike valjda

    OdgovoriIzbriši